Kunstpuslespillet til det nye regjeringskvartalet legges i låve i Lier
INTERNASJONAL Jumana Manna er oppvokst i Jerusalem, bor og arbeider i Berlin og er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo. FOTO NIKLAS HART/KORO
Kunstpuslespill på låve i Lier
Stein fra hele landet skal bli kunst på bakken i Regjeringskvartalet. I en låve i Lier legger kunstneren stein på stein for å skape noe unikt og samlende.
Et kunstverk på 800 kvadratmeter med gjenbrukt stein fra hele Norge skal nedfelles foran Høyblokken og A-blokken, og bli kunst som folk både kan se og stå på i det nye regjeringskvartalet.
– Jeg liker ideen om at hele landet blir representert i et kunstverk for hele landets regjeringskvartal. Det innbyr til engasjement og deltakelse, og byr på gjenbruk i en kjempestor steincollage. Det blir spennende å se den ferdiglagte løsningen, sier prosjektdirektør Jard Bringedal i Statsbygg.
I kunstkonkurransen om bygulvet i regjeringskvartalet i fjor kåret KORO (Kunst i offentlige rom) forslaget «Substitute» av Jumana Manna til vinner. Nå legger den palestinske kunstneren sine hender på verket – og det i en låve på Lier.
Alle landets kommuner har fått invitasjon til å komme med bidrag til det særegne bygulvet. De donerte steinene som blant annet kommer fra fortau, broer, murer og bygninger, vil tilføre bygulvet et innslag av uregelmessighet og variasjon i størrelse, farge og form.
Før steinene ankommer låven på Lier er de innom Johansen Monumenthuggeri i Sarpsborg som sørger for at samtlige steiner har en tykkelse på 12 cm. På låven legger Jumana Manna et gigantisk puslespill av stein. Hun prøver seg fram, flytter på stener og utformer verket gradvis med bakgrunn i skisser og med gamle og nye ideer.
– Det er fantastisk å se verket begynne å ta form. Å kunne stå på det og kjenne energien fra komposisjonen og steinene, det er veldig spesielt, sier Jumana Manna.
Samarbeid
For å lage verket må tusenvis av kilo med stein flyttes med stor presisjon. Det er et arbeid kunstneren ikke gjør alene. Hun har med seg erfarne håndverkere fra regjeringskvartalsprosjektet.
– Det er jo utfordrende og annerledes jobb. Vi snaker om tungt håndverk. Honnør til Agaia, vår entreprenør på uteområdet i det nye regjeringskvartalet, som legger inn kraft og samarbeid i dette kunstprosjektet, sier prosjektdirektør Bringedal.
Når kunstverket er komponert og ferdiglagt på låven, vil hver stein bli merket og pakket ned. Deretter vil montasjen på 800 kvadratmeter bli fraktet til Oslo og puslet sammen igjen på Johan Nygaardsvolds plass – mellom A-blokken, Høyblokken, den gamle Lindealleen og Akersgata. Bygulvet og kunstverket skal på plass i løpet av 2025.
Byggetrinn 1
Byggingen av det nye regjeringskvartalet pågår for fullt. Bygulvet og kunstverket på Johan Nygaardsvolds plass er en del av byggetrinn 1 som hadde oppstart i januar 2021 og som skal ferdigstilles i løpet av 2025.
Byggetrinn 1 inkluderer blant annet rehabilitering av Høyblokken og bygging av A-blokken, D-blokken og kjeller.