Dette blir Statsbyggs Troll-team i Antarktis
ANTARKTIS Etter 35 år på verdens mest værharde kontinent skal Troll forskningsstasjon etter planen erstattes med et nybygg. FOTO TRINE LISE SVIGGUM HELGERUD / NORSK POLARINSTITUTT
Statsbygg har inngått kontrakt med Skanska for totalentreprise med samspill for nye Troll forskningsstasjon. I tillegg har Statsbygg signert avtale med fire rådgivere til prosjektet i Dronning Maud Land.
– Med teamet på plass har vi virkelig nådd en milepæl. Vi er glade for å ha fått med oss en så dyktig og erfaren entreprenør som Skanska i det som vil bli Norges kanskje aller mest unike byggeprosjekt det neste tiåret, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.
Han understreker at Stortinget foreløpig ikke har besluttet å bygge den nye stasjonen, og at det er tatt forbehold om det i kontraktene. Statsbygg er nå i gang med forprosjektet, som er planlagt ferdig i 2026.
Konsernsjef Stein Ivar Hellestad sier Skanska er svært stolte av å vinne et så unikt prosjekt, der de får tatt ut full effekt av både spisskompetansen og bredden sin.
– Vi har god erfaring med å designe for arktiske strøk, og ikke minst kompetansen til å gjennomføre installasjoner under svært krevende forhold, med referanseprosjekter på både Svalbard og Jan Mayen. Vi er glade for å kunne bidra til dette viktige løftet for forskningsarbeidet i Antarktis, og takker for tilliten, sier han.
Fire rådgivere på plass
I tillegg til kontrakten med Skanska, har Statsbygg også inngått kontrakt med følgende rådgivere for samspillsfasen:
• Arkitekt: LPO Arkitekter
• Rådgivende ingeniører geoteknik: Instanes AS
• Rådgivende ingeniører bygg og rådgivende ingeniører vann: Rambøll
• Rådgivende ingeniører bygningsfysikk: Norconsult
Dersom Stortinget beslutter bygging, understreker byggherredirektør Marius Tunstad i Statsbygg at den isolerte plasseringen og det harde klimaet vil gjøre prosjektet komplekst.
– Ettersom sesongen vi kan bygge i Antarktis bare varer noen måneder, vil byggeperioden strekke seg over flere år. Men nå har vi fått samlet et svært godt mannskap, og jeg er trygg på at vi sammen vil sørge for et svært godt prosjekt, sier han.
Nærmer seg slutten
Troll er en viktig plattform for Norsk Polarinstitutts forskning og norsk tilstedeværelse i Antarktis. Bakgrunnen for prosjektet er at forskningsstasjonen etter 35 år nærmer seg slutten av sin levetid. Etter planen skal den erstattes med et nøkternt nybygg med plass til 65 brukere. Ettersom prosjektet er i en tidlig fase, er det foreløpig usikkert når nye Troll forskningsstasjon kan stå ferdig.
Grønn energi kan redusere klimagassutslippene og driftskostnadene for en ny stasjon. I arbeidet med forprosjektet satte Statsbygg i februar opp Norges første vindturbin i Antarktis for å teste forholdene for vindkraft. Resultatene av denne testen, som også inkluderer test av solcellepaneler, vil danne grunnlag for beslutning om fremtidig energiløsning.