fredag, juli 01, 2022
 Geotermos gir isfri fotballbaneBildet: Brønnene er akkurat ferdig boret. Her settes kollektorene ned av Dani Nanne (ved slangeveilen), Tom Hamsund (i midten) og Shukrulla Iskaov ved kollektorsetteren på brønnen. (Foto: Båsum Boring AS)

Båsum Boring AS bygger akkurat nå et et helt spesielt energianlegg under en fotballbane. 60 energibrønner i en geotermos lagrer varme om sommeren og gir billig oppvarming om vinteren.

Det vil spare eieren for flere hundre tusen kroner årlig i strømutgifter.

Vi er på Sofiemyr, noen kilometer sør for Oslo. Her er folk fra Båsum Boring i ferd med å sette ned kollektorer i 60 nylig borede energibrønner. Tømtebanen er hjemmearenaen til Kolbotn IL. Litt ovenfor den store gressbanen ligger det som til nå har vært en steinhard grusbane. Akkurat nå er det et åpent anleggsområde, men innen 1. mai skal det være klart til å spille fotball på en ny kunstgressbane her. 

Store besparelser
Enda noen få dager til er det mulig å se brønnparken som gjør at nye Tømtebanen skiller seg de fleste andre idrettsarenaer i Norge: Energianlegget. Her bygges et helt spesielt anlegg der varme lagres nede i grunnen i den varme årstiden, og hentes opp igjen om vinteren til oppvarming av både den nye kunstgressbanen og den gamle gressbanen. Anlegget tar vare på solenergien, og gjenbruker den i den kalde årstiden. Det skal spare eieren Kolbotn IL for flere hundre tusen kroner hvert år i strømutgifter. 

– Ja, dette er et varmelager. Det bruker selve fotballbanen som solfanger. Varmen fra sola lagres ned i bakken, og hentes opp om vinteren. Varmen som dyttes ned i grunnen gjør at eieren kan fyre med gunstige priser hele året, uansett hvor høyt strømprisene måtte gå. Her varmes det med "sommerpriser" hele året, sier anleggsleder Sondre Brennhovd Nævdal i Båsum Boring i en pressemelding.

Geotermos med 60 brønner
Sondre Brennhovd Nævdal  er rørlegger, KEM-ingeniør og har en nøkkelrolle i Båsum Borings utvikling av denne typen energianlegg. 60 energibrønner – hver av dem 100 meter dyp – i tett formasjon danner en geotermos. Eller et gigantisk batteri, om du vil. 

– Veldig tett! Brønnene ligger bare fem meter fra hverandre i tett formasjon. Med varme fra solfangerne under banedekket varmer brønnene opp hele fjellet under her. 50-60 grader på det varmeste gjennom vår, sommer og høst. Når man bruker så lang tid på å tilføre varmen i grunnen, så kan man også hente den ut igjen over lang tid. Det gir en veldig stabil varme gjennom hele året, sier Nævdal.

Gressbanen får senere nytt dekke, og da skal det samtidig legges solfanger-slynger under dette dekket. I 2023 skal det bygges et nytt klubb- og servicehus til Kolbotn IL, som får solceller til strømproduksjon på taket. Med strømmen fra disse kombinert med geotermos-løsningen under kunstgressbanen skal idrettslaget i teorien holde begge banene isfrie gjennom vinteren, kun med solvarmen i termosen og strøm fra egne solceller. 

– Det er et stort anlegg, med høye investeringskostnader. Men det er ingen tvil om at det er lønnsomt på sikt. Denne vinteren har vi sett mange eksempler på idrettsanlegg som har måttet stenge pga høye strømpriser. Det vil ikke være aktuelt her, sier Sondre Brennhovd Nævdal. 

Anleggseier Kolbotn IL er storfornøyd med det nye anlegget, og ser fram til å ta det i bruk. 

Sparer flere hundre tusen kroner pr år
– Ved full og optimal drift vil kostnadene ved å holde de to banene isfrie være på 150 000 kroner pr år. Det sparer oss for flere hundre tusen kroner hvert år, sier anleggsansvarlig Einar Engerdahl i Kolbotn IL til Østlandets Blad. 

Med isfri bane skal klubben kunne spille toppfotball på Tømtebanen fra 2024. Uten å knekke ryggen økonomisk på strømpriser som løper løpsk. Anlegget har kostet Kolbotn IL i overkant av 10 millioner kroner. 4,5 millioner av dette har de fått i støtte fra Enova. 

– Et resultat av et veldig innovativt forprosjekt med Båsum Boring og Asplan Viak. At vi fikk så mye i støtte sier litt om hvilket nybrottsarbeid dette er. Og ikke minst at dette er et grønt og miljøvennlig energianlegg, sier Engerdahl. 

Geotermosen under det nye kunstgresset på Tømtebanen er det første anlegget i sitt slag her i landet. Det er laget et varmeanlegg med geotermos til Fjell skole i Drammen. Også det utført av Båsum Boring AS. 

Konseptet er utviklet i et godt samarbeid: 
• Båsum Boring, utførelse
• Asplan Viak, prosjektering
• Eptec, leveranse av varmepumper og teknisk sentral
• Oneco, leveranse av solceller og tilhørende styring

– Et godt fellesskap som har utviklet et genialt konsept. Dette er en type energianlegg som kan brukes på alle steder og til alle formål. Vi er veldig glade for at folk nå begynner å få øynene opp for slike løsninger, sier Sondre Brennhovd Nævdal. 

Et energianlegg med brønnpark i tett geotermos-formasjon kan også brukes på bygg. Fjell skole i Drammen er nevnt. Det ble nominert til innovasjonspris på Bygg Reis Deg i høst. Dette nye anlegget på Sofiemyr er det første anlegget i sitt slag tilknyttet en fotballbane eller idrettsanlegg. Lignende anlegg er under prosjektering blant annet på skoler og aldershjem, samt på andre idrettsanlegg. 
nyeste-isfri.jpg

Lokale entreprenører bygger Oslo Space Centre

Statsbygg har signert kontrakter med trønderske entreprenørselskaper til en samlet verdi på rundt 600 millioner kroner. Alt er klart for byggingen ... les mer

Minnestedet på Utøykaia åpnet

Det nasjonale minnestedet etter 22. juli ble åpnet lørdag 18. juni. H.K.H Kronprins Haakon og statsminister Jonas Gahr Støre deltok sammen med ... les merI rute på Ila fengsel

Porten er open og dørene ulåst. Med dei innsette mellombels flytta til Ullersmo er Statsbygg godt i gang med rehabiliteringa ved Ila fengsel og ... les mer

Grønt lys for ombrukssentral

Europas største ombrukssentral for byggevarer har fått klarsignal. Byggenæringens svar på Fretex kan være i drift på Økern i Oslo innen utgangen av ... les merNasjonalmuseet åpnes!

Vi gleder oss til Nasjonalmuseet åpnes 11. juni. Da er det ikke bare Norges, men Nordens, største kulturbygg som møter sitt publikum.

... les mer
I gang med A-blokka

Statsbygg er i gang med bygginga av A-blokka i regjeringskvartalet. I første omgang er det snakk om støypearbeider i etasjane under bakken.

... les mer

Tegningsløse byggeplasser positivt for unge fagarbeidere

På leilighetsprosjekt Nybyen i Sandefjord, som Kruse Smith bygger for Inter Eiendom er snittalder på betongarbeidere 30 år. Her eksisterer ingen ... les mer

Nær fordobling av svanemerket byggevirksomhet på to år

Svanemerket byggevirksomhet er i fremgang. Nye tall fra Nordisk Miljømerking viser en fordobling i antallet svanemerkede boenheter og formålsbygg i ... les mer


Norconsult en av de første i Europa med teknisk verifikasjon på EUs taksonomi

EUs taksonomi krever langt mer enn regneark. Stadig flere av Norconsults kunder ønsker teknisk rådgiving i forbindelse med scoring etter ... les mer

KF-skolen i Stavanger er kåret til årets skolebygg

LINK Arkitektur har stått for arkitektur, interiør og landskapsarkitektur på KF-skolen som i dag mottok prisen Årets skolebygg 2022.

... les mer

Nye grep i store prosjekter

«Komplekse byggeprosjekter vil alltid være vanskelige. Men gjennomføringen av dem kan forbedres med systematisk læring og tydeligere krav til alle ... les mer

370 millioner til fylkene for å skaffe flere læreplasser

– Norge trenger mange flere fagarbeidere for å bygge den moderne velferdsstaten og en industri i verdstoppen. Hvert år står flere tusen ungdommer ... les mer

Norconsult vinner kommunikasjonspris for "Rådgi...
Klart for bygging av Ocean Space Centre

Bekymring for økte byggepriser
Kåring av Årets skolebygg 2022

Statsbygg investerte for 6,6 milliarder i 2021
Norconsult inviterer til Bærekraftsuken 2022: K...

Prisvarsel fra 1. april 2022
Starter byggingen av nye Drammen tinghus

Rabani med doktorgrad om rehabilitering til ene...
Revidert forprosjekt Nationaltheatret

Bygger nytt 22. juli-senter
Firesafe øker satsingen på brannslukking

Geotermos gir isfri fotballbane
Statsbygg sparte 92 millioner i strøm

Den gylne hjelm til Campus Ås
I rute med planarbeidet for NTNU Campussamling

Statsbygg har fått rammen for Livsvitenskapsbygget
Bedre prosjektering av trapper

 
 
 
 

 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
soap2day