lørdag, november 26, 2022
 Nye grep i store prosjekter«Komplekse byggeprosjekter vil alltid være vanskelige. Men gjennomføringen av dem kan forbedres med systematisk læring og tydeligere krav til alle involverte», skriver administrerende direktør Harald Nikolaisen og byggherredirektør Marius Tunstad i et debattinnlegg.
 
Etter over 200 år med statlige norske byggeprosjekter er Statsbygg nå inne i sin kanskje aller mest spennende periode noensinne. Aldri før har vi ledet så mange store og komplekse byggeprosjekter over hele landet og i utlandet.
 
Med økt størrelse og kompleksitet kommer også økt risiko for at kostnader og fremdrift utfordres. Når bygg, tuneller, veier og andre bygg- og anleggsprosjekter omtales i media, er det gjerne fordi de sprekker på tid eller kostnader. For Statsbyggs del er budsjettsprekker unntaket, ikke normen. Av de 74 byggeprosjektene vi har ferdigstilt de seneste fem årene, er 69 levert til fastsatt kostnadsramme eller lavere.
 
Samtidig har noen få, men store prosjekter endt med unødvendige og store budsjettoverskridelser. I årene som kommer planlegges det for flere både store og mindre byggeprosjekter med høy kompleksitet. Derfor er det avgjørende at Statsbygg hele tiden jobber for å bli enda bedre som prosjektvirksomhet. Denne erkjennelsen ligger til grunn for vår måte å jobbe med prosjektutvikling og prosjektstyring i dag.
 
Unike utfordringer og løsninger
 
Det å gjennomføre komplekse prosjekter, er både utfordrende og vanskelig. Kompleksitet borger for mange og krevende oppgaver. Når Statsbygg bygger stort, er det gjerne unike bygg med unike utfordringer og løsninger. Nybrottsarbeid på mange vis. Og ingen mulighet for enkle valg. Det vil gå flere generasjoner før vi neste gang bygger et operahus i Norge. I et veterinærbygg må vi tenke nytt rundt smittevern, et regjeringskvartal krever nytenkning rundt sikkerhet. Dette er ikke ferdighus du kjøper i butikken. Derfor må vi systematisere læringspunktene fra alle slike engangstilfeller til en felles gjennomføringsmodell.
 
Det er heller ikke bare her til lands at store prosjekter er utfordrende. McKinsey publiserte nylig en større internasjonal studie av over 500 store prosjekter. Den viser en gjennomsnittlig kostnadsoverskridelse på 79 prosent, noe som tilsvarer 1,21 mrd. (USD), og forsinkelser på mellom seks måneder og to år.
 
Analysen viser også at det er få organisasjoner som er rigget for å lykkes med de store prosjektene. Årsakene til budsjettoverskridelser i store prosjekter er sammensatte, og det er vanskelig å finne enkle svar. Likevel er det noen hovedårsaker som går igjen, blant annet mangelfull prosjekteierstyring, mangelfull kostnadsestimering og for lite kompetanse- og kulturbygging. Det finnes ikke lettvinte løsninger for å lykkes med dette, det krever profesjonelle flergangsbyggherrer som har egen kompetanse, og som jobber kontinuerlig med utvikling, læring og forbedring.

Forbedrer styringsprosessen
 
I fjor startet Statsbygg opp et internt forbedringsprosjekt i samarbeid med Metier OEC. Vi utvikler og forbedrer nå prosjekteierstyringsprosessen vår. Det utarbeides også en veileder for gjennomføring av tidligfase, en prosess for kvalitetssikring av beslutningsunderlag og et kompetanseprogram.
 
Vi skal også lære av det vi gjør riktig. Derfor har vi kartlagt hvor vi er gode, i tillegg til å skaffe god oversikt over årsaker for kostnadsoverskridelser i de prosjektene det gjelder.
Vi må også i større grad enn nå være en utfordrer. Fremover kommer vi til å sette tydeligere krav til leverandørene og interessentene i prosjektene våre. Vi vil konstruktivt utfordre bestillinger fra departementene, og i enda større grad enn før utfordre forventninger og krav fra brukerne av byggene våre for å sørge for at riktige prioriteringer blir gjort innenfor de kostnadsrammer som er fastsatt.
 
Invitasjon til bransjen
 
Dersom vi i Statsbygg skal nå målsettingene våre, er vi avhengige av at hele næringen er med. Skal vi lykkes med de mest krevende prosjektene, må hele leverandørkjeden heves noen hakk, og bidra til forbedringen. Dette gjelder de store entreprenørene, de tekniske entreprenørene, rådgiverne og konsulenthusene.
 
Vi vil fremover invitere sentrale aktører til diskusjoner om hvordan vi alle kan levere best i klassen også når det gjelder de store, komplekse prosjektene. Vi håper så mange som mulig vil være med oss på dette initiativet. Når vi blir bedre sammen, vil vi også lykkes med økt verdiskapning!
 
Harald Nikolaisen, administrerende direktør Statsbygg
Marius Tunstad, byggherredirektør Statsbygg
nasjonalmuseetVestbanen.jpg

Ny utgåve av Åpent Rom

Det tok 60 år, men no har den sørsamiske befolkninga endeleg fått det museet og kultursenteret dei trong. Siste utgåve av Statsbygg-magasinet Åpent ... les mer

Ocean Space Centre får nytt navn

Ocean Space Centre endrer navn og blir Norsk havteknologisenter, eller The Norwegian Ocean Technology Centre på engelsk.

... les mer


Klart for bygging av det nye Vikingtidsmuseet

Statsbygg har signert kontrakt med AF Gruppen for grunnarbeida til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo. Kontrakten har ein verdi på om lag ... les mer

Statsbygg kjøper bustadprosjekt på Svalbard

Det er stort behov for nye bustadar i Longyearbyen. No kjøper Statsbygg ein planlagt blokk med 27 leilegheiter, som skal stå ferdig våren 2024.

... les mer


Skifer og stein får nytt liv i Nydalen

Miljøtiltak i praksis: Materialar som Statsbygg fekk til overs i arbeidet med det nye regjeringskvartalet, er no brukt på nytt i ein ny ... les mer

Statsbyggs prosjekter videreføres

Statsbudsjettet for 2023 innebærer en videreføring av alle Statsbyggs prosjekter som er under bygging.

... les mer

Får ikke bukt med mangelfulle byggesøknader

SSBs årlige KOSTRA-tall viser at over en av tre av alle byggesøknader er mangelfulle. Tallet har vært uendret på tre år.

... les mer
Veidekke: Starter bygging av hovedkontor i Oslo

Veidekke Bygg har fått i oppdrag av Ulven B1 Næringstomt AS (50/50 OBOS og Veidekke ASA) å bygge nytt hovedkontor for Veidekke på Ulven i Oslo. ... les mer


La ned grunnstein for Helgasetr

18.000 kvadratmeter store Helgasetr skal huse nysgjerrige, kunnskapsrike og kloke studentar i Trondheim. I dag la minister for forsking og høgare ... les mer

Ambisiøse energimål i Statsbygg

Statsbygg anslår at staten årlig kan spare 1,5 mrd. i energiutgifter ved å gjøre offentlige bygg mer energieffektive.

... les mer

Rapport: Statens lokale 2021

Staten bruker i snitt 28 kvm kontorareal per tilsett, til ein snittpris på 2 269 kroner per kvm, dvs. 94 074 kroner per årsverk. Det viser ... les mer

Veidekke: Etablerer selskap for sirkulære løsninger

Veidekke Sirkulær AS er nå etablert for å håndtere pågående sirkulære prosjekter og initiere nye klimaløsninger i bygg- og anleggsbransjen. Først ... les mer

OBOS og Hafslund Ny Energi starter nytt solener...
Veidekke: Leverer råbygg til HENT i Stavanger

Galopperende kostnadsutvikling bekymrer
Kartlegger mangfoldet i eiendomsbransjen

Bærekraft må stå i første rekke
Norconsulter realiserte småbrukdrømmen

Tysk steinpris til Nasjonalmuseet
Statsbygg avslutter kontrakt

Lokale entreprenører bygger Oslo Space Centre
Minnestedet på Utøykaia åpnet

I rute på Ila fengsel
Grønt lys for ombrukssentral

Nasjonalmuseet åpnes!
I gang med A-blokka

Tegningsløse byggeplasser positivt for unge fag...
Nær fordobling av svanemerket byggevirksomhet p...

Norconsult en av de første i Europa med teknisk...
KF-skolen i Stavanger er kåret til årets skolebygg

 
 
 
 

 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges