torsdag, mai 02, 2024

Prosjekt

Minimize



Gjendeosen Terminalbygg i Vågå

Prosjektet er sammensatt av to hoveddeler: terminalbygg og brygge ved Gjendeosen og et stort parkeringsanlegg på Reinsvangen en drøy kilometer østover. Brygge med sørvisbygg, en stor landskapsreparasjon og utvidelsen av Reinsvangen med tilhørende sørvisbygg ble ferdigstilt i byggetrinn 1, mens terminalbygget vil stå ferdig i september i år. Forhåpentligvis vil de siste utomhusarbeidene ved Gjendeosen ferdigstilles neste år.

I tillegg til generell opprydning og oppgradering av sørvistilbudet, har bedring av trafikksikkerheten, reduksjon av biltrafikken og en tydeligere markering av skillet mellom nasjonalparken og de trafikale områdene vært vesentlige momenter.

Trafikkbildet på Gjendeosen er uvanlig komplekst, det er kollektivknutepunkt for Gjendebåtene og busser, fergeleie for kufrakt over Sjoa, utsettingssted for småbåter, vareleveringsted for alle forsyninger til Memurubu og Gjendebu, personbiltrafikk og en anselig mengde fotgjengere. Det aller viktigste for oppryddingen ved Gjendeosen er at 250-300 parkeringsplasser er flyttet til Reinsvangen. 

Terminalbygget ligger lavmælt, men tverrstilt i situasjonen, og markerer med det en tydelig grense for hvor nasjonalparken begynner. Ytterst mot vannet ligger cafédelen, med utsikt utover Gjende og opp mot Besseggen. Kiosk, inngangsparti og toalettanlegg ligger sentralt, mens ikke-publikumsrettede funksjoner ligger lengst inn. All informasjon er samlet på byggets sørside, i ly under et sjenerøst utkraget tak.

Brygga gir plass for de to Gjendebåtene med tilhørende sørvisbygg. Mot publikum er det et romslig overdekt område som både gir værbeskyttelse for de reisende, men som også gir et tørt sted for sekkelagring, da sekketransport er en del av tilbudet til Besseggenvandrerne. Sørsiden av bygget er i sin helhet viet sørvisfunksjoner for båtene; avfallshåndtering, kjølerom, drivstofflager, båtutstyrslager, mm.

Vi gratulerer Statens Vegvesen med prosjektet og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under og les mer om de som har vært involvert i prosjektet:





















 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies