Tegningsløse byggeplasser positivt for unge fagarbeidere

Created 1 years 335 days ago
by Odd Einar Frisvoll

Categories: categoryalle
Views: 380

Foto: Kruse Smith

Tegningsløse byggeplasser positivt for unge fagarbeidere

På leilighetsprosjekt Nybyen i Sandefjord, som Kruse Smith bygger for Inter Eiendom er snittalder på betongarbeidere 30 år. Her eksisterer ingen tradisjonelle 2D tegninger. Alt ligger i modellen, og kan enkelt hentes frem av alle på iPad eller i BIM-kiosk.

– Å bygge etter modell er veldig bra. Du ser hva du bygger. Tradisjonelle tegninger er mye streker og tall, og andre har bestemt hva som er viktig å fremheve. I modellen kan jeg finne akkurat det jeg ønsker og trenger. Vi som jobber på byggeplassen blir mer selvgående, forteller Sturla Heldal Christiansen

Sturla er en av betongarbeidere fra Kruse Smith som er i full sving med å armere og støpe den 3 300 kvadratmeter store parkeringskjelleren som skal understøtte fire leilighetsbygg. Samtlige vi snakker med er svært fornøyd med denne digitale utviklingen. Litt usikkerhet var det i starten, kombinert med litt bratt læringskurve. Men nå ønsker ingen seg tilbake til papiret.

– Armeringstegninger kan være vanskelige å forstå. I modellen er alt enkelt tilgjengelig. Det er ganske mye likt med dataspill, både når det gjelder navigasjon og grensesnitt. For oss som spiller er det veldig enkelt å bruke en BIM-kiosk, forteller Sturla.

Nå kommer de eldre til oss
Innføring av modell og utfasing av tegninger gjør noe med den gjensidige avhengigheten på byggeplassen. Erfaringen de eldre sitter på er fremdeles svært verdifull, men behovet for å spørre om råd er ikke lenger bare fra de unge mot de eldre.

Økt eierskap til prosjektet og arbeidsoppgavene er absolutt en positiv effekt av å ta i bruk modell. I alle fall er det erfaringen til betongformann Svenn Vidar Hahn.

– Før var det jeg og prosjektledelsen som skulle ha kontroll og oversikt over eventuelle feil og mangler i tegningene. Nå får jeg besøk på kontoret av betongarbeidere som informerer meg at det er mangler i modellen på arbeidsoppgaver litt frem i tid. Da er det bare for meg å kaste meg rundt til prosjekterende for å rette opp slik at vi ikke får stopp i produksjonene eller bygger noe som ikke er skikkelig gjennomtenkt, sier han.

Med full tilgang til informasjon på eget fagområde blir alle mer ansvarliggjort og opptatt av å kvalitetssikre det som skal gjøres.
– Oppdager du noe feil, så må du gi beskjed. Det er slik vi blir bedre. Her tar de unge virkelig ansvar, oppsummerer betongformannen.

 



Foto-Kruse-Smith.jpg