fredag, mars 29, 2024

Prosjekt

Minimize



Skretting - Åsgard 2


Illustrasjon: Røsand Entreprenør AS

Verdens største produsent av fôr til oppdrettsfisk – Skretting fortsetter å oppgradere og bygge ut sine anlegg på Averøya. Det siste prosjektet er Åsgard 2, fase 2 som hovedentreprenør Brødrene Røsand AS hadde byggestart på i mai 2012.


Det dreier seg om en utvidelse av hovedfabrikken som nå vil få et tilleggsareal på ca 3500 kvm. Oppgraderingen vil medføre en økning av produksjonskapasiteten på nærmere 50 prosent. Utbyggingen i fase 2 inkluderer også to haller som skal stå ferdig til sommeren. Kostnadene beløper seg til nærmere 100 millioner kroner.

Utfordrende
Prosjektet har vært teknisk meget utfordrende for de fleste involverte. Det ene bygget er blant annet 40 meter høyt med en pipe på taket som er hele 120 meter høy. Denne og resten av bygget er godt fundamentert og skal i tillegg etterspennes i fjell med 11 mil spennwire. I tillegg til dette har fremdriften vært svært stram, og det har vært hektisk i alle prosjektets faser.

Skretting har virksomhet i fem verdensdeler og produserer over 1,3 millioner tonn fôr til mer enn 50 fiskearter. I Norge har Skretting tre fabrikker (Stavanger, Averøy og Stokmarknes). Fabrikken på Averøy er Skrettings største med en kapasitet før utvidelsen av hovedfabrikken på 275.000 tonn i året. PÅ landsbasis har Skretting 243 ansatte. Skretting er et heleid datterselskap av fôrkonsernet Nutreco, som er børsnotert i Nederland.

Historie
Historien til Skretting strekker seg tilbake til 1899 og etableringen av Stavanger Landbrugsforretning som leverte blant annet maskiner, redskaper, gjødsel og kraftfôr til landbruket. Allerede i 1913 kom Skretting-familien inn i bildet og i 1925 endret selskapet navn til T.Skretting. I løpet av 60-tallet begynte T.Skretting med produksjon av tørrfôr til fisk. I løpet av 80-tallet kjøpte BP seg gradvis inn på eiersiden og i 1990 hadde de 100 prosent eierskap. I løpet av dette tiåret skjer det også en større dreining mot produksjon av fiskefôr slik at Skretting fra og med 1990 opererer utelukkende som en leverandør til havbruksnæringen. I 1994 selger BP forretningsenheten til Nutrition som omfatter Skretting. Nye investorer overtar og Nutreco blir navnet på det nye konsernet. I 2003 endret alle Nutrecos fiskefôrselskaper navn til Skretting.

Virksomhet
Skretting har rundt 1300 ansatte på verdensbasis. Produksjonen er fordelt på 17 produksjonslokaliteter i Australia, Canada,Chile, Frankrike, Irland, Italia, Japan, USA, Norge, Spania, Tyrkia og Storbritannia. Disse fabrikkene produserer fôr som selges til over 40 land. Hovedkontoret til Skretting ligger i Stavanger. Her holder både den norske og den internasjonale ledelsen til. Skrettings internasjonale forskningsselskap Skretting Aquaculture Research Centre er også lokalisert i Stavanger.

Vi gratulerer Skretting AS med utvidelsen og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under for å lese mer om de involverte aktørene.




























 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies