fredag, april 19, 2024

Prosjekt

Minimize



Portalen i Drammen

Portalen i Drammen er et nybygg av senter som består av 7 etasjer. Selve byggingen startet i desember 2019 med ferdigstillelse i mai i år til en anslått kostnad på 200 millioner kroner med et brutto areal på 7.700 kvadratmeter. Prosjektet utføres i form av totalentreprise som håndteres av Strøm Gundersen AS. BREEAM AP er utført av Asplan Viak.

Portalen er siste byggetrinn av Union Brygge, som er det største byutviklingsprosjektet i Drammen i nyere tid. Området blir kalt «nye Drammen» og Portalen er siste brikken som fullfører denne utviklingen. Ambisjonene er høye for prosjektet, som sammen med kultur- og aktivitetshuset Brodahlsbygget, skal danne rammene for et levende og grønt byrom.

Bygget er utformet som en portal, med en brolignende konstruksjon som spenner seg mellom ny og gammel bebyggelse. Den luftige bygningen innrammer den nye plassen, samtidig som det skapes en passasje, og utsyn og siktlinjer mot de karakteristiske åssidene rundt Drammen by. Bygget er skulpturalt utformet i en karakteristisk vifteform, der etasjene trinnvis trekkes inn mot toppetasjen. Dette sikrer gode solforhold ned mot plassen, og skrålinjene står i dialog med amfiet på motsatt side.

På taket er det også lagt et solcelleanlegg som gir bygget en grønn profil og kortreist energi. Dette vil i tillegg til solcellene på fasaden bidra sterkt til et redusert strømforbruk på Portalen.

Under portalen er det lagt inn et mindre paviljongsbygg med henvendelse ut mot plassen. Med offentlige funksjoner skal paviljongen være med på å aktivere byrommet, og i tillegg skjerme for trafikkstøy fra Kreftings gate. Hovedbygget inneholder kontorarealer, og er strukturert og utformet med utgangspunkt i optimale og utprøvde dimensjoner for moderne kontorbygg, hvilket gir størst mulig grad av fleksibilitet og arealeffektivitet.

Byggets spesielle konstruksjon er valgt eksponert, og er et fremtredende arkitektonisk element i de innvendige rommene og synlig fra utsiden gjennom byggets glasspartier. Fasadene består av rader med elokserte aluminiumsrammer, som gjennom sin retningsdannende struktur understreker byggets form. Innenfor systemet av rammer er det en kombinasjon av åpne glassfelt og lukkede stålpaneler, som varierer i størrelse etter solbelastning og behov.

Materialmessig består Portalen av gylne elokserte fasader som, mot sør og vest, også består av innlaminerte solcellepaneler. I tillegg til å gi gode energitall til bygget, er panelene valgt pga. sin ruglete overflate, som sammen med elokseringen gir et spill av lys og skygge, etter hvert som dagen går. Med en synlig kompleks konstruksjon og utstrakt bruk av solcellepaneler har Portalen et ærlig og teknologisk tilsnitt. For å skape en balanse til dette er det valgt en varm fargepallett til bygget, både innvendig og utvendig. Fasadens gylne palett er også trukket inn til innsiden i et litt røffere preg, kombinert med furufinér og eksponert betong.

Vi gratulerer byggherre med prosjektet og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under og les mer om de som har vært engasjert i prosjektet:























 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies