tirsdag, mars 19, 2024

Prosjekt

Minimize



Byafossen kraftverk i Steinkjer



september 2016 startet NTE byggingen av Byafossen kraftverk. Første fase av arbeidet handler om å rive den gamle kraftstasjonen fra 1936 og bygg i tilknytning til denne. Nytt kraftverk skal være klart til å produsere ren og fornybar energi i løpet av første kvartal 2018.

NTE overtok driften av kraftstasjonen i Byafossen og Sundfossen gjennom avtale med By Brug AS i 2007, og bygde ny dam i Byafossen i 2015. Byaelva er en del av et nasjonalt laksevassdrag. NTE har derfor i planleggingen av det nye anlegget, lagt særlig vekt på å møte de miljøutfordringer et slikt laksevassdrag representerer. Ut fra miljø- og landskapsplanen som er utarbeidet, skal de planlagte tiltakene bedre forholdene både for laksen, allmenne interesser og for kraftprodusenten. Dette gjøres blant annet ved at elvebunnen sikres mot erosjon, samtidig som gyte- og oppvekstforholdene for fisken forbedres.

Området rundt kraftstasjonen vil bli opparbeidet og gjort tilgjengelig for publikum. Her blir det bl.a. grøntområder, fiskesti og fiskeplasser. I tillegg vil det etableres informasjonstavler på området som skal fortelle litt om vassdragets betydning for industri- og samfunnsvekst.

Det nye kraftverket vil gi 34 GWh ren fornybar energi pr år. Dette tilsvarer noe under en prosent av NTEs årlige produksjon, og dekker årsforbruket i ca. 2000 husstander. Byggekostnaden vil bli om lag 130 millioner kroner, hovedentreprenør er Skanska Norge AS, HMR Husnes AS leverer luker og Global Hydro Energy GmbH fra Østerrike leverer turbiner med mer.

Vi gratulerer Steinkjer kommune med det nye kraftverket og takker for oppdraget!

Klikk på modulene under for å lese mer om de involverte aktørene:

















 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies