lørdag, september 19, 2020
 Benytter innovativ belysningsløsning på nye Fusa ungdomsskoleGod belysning i klasserom er en forutsetning for en god læresituasjon. I forbindelse med byggingen av Fusa ungdomsskole, utenfor Bergen, ble derfor undervisningsbelysning prioritert. Felles for slike løsninger er at de skal stimulere elevene til læring i forskjellige miljøer.

– Tradisjonelle belysningsløsninger bruker mellom 3000 til 4000 Kelvin på lystemperaturen. Med denne løsningen kan læreren styre lystemperaturen fra 2000 til 6500 Kelvin. Er det adventsstemning bruker man varm belysning, og om elevene er trøtte etter lunsj bruker man en kaldere belysning. En kald belysning gir en dagslyseffekt som holder elevene våkne, sier Roy Hauge i SG Armaturen.

Selskapet ble etablert i 1990 og er et heleid norsk selskap med hovedkontor og lager i Lillesand. Virksomheten har datterselskaper i Sverige, Danmark, Finland, Benelux, Frankrike, Tyskland, Østerrike og UK, samt egeneide fabrikker i både Danmark og Kina, med til sammen over 600 ansatte.

Tilpasses ulike behov
Han forteller at belysningsløsningen kan tilpasses ulike typer behov og bygg.

– På denne skolen brukes SD-anlegget til å styre både varme, ventilasjon og belysning. Mange ønsker at lystemperaturen skal følge døgnrytmen, men her valgte vi å starte på 3000 Kelvin med bevegelsesdetektor og overlate styringen manuelt til læreren gjennom timen. Løsningen er fleksibel og kan tilpasses det brukeren ønsker, sier han.

Brukervennlig belysning
Løsningen kalles Tunable White LED og er installert i klasserom, grupperom og på lærerværelsene.


– Vi er opptatt av at styring av belysningen skal være så enkelt som mulig og har redusert antallet knapper til fire. To brukes til å regulere lysstyrken og de to andre styrer temperaturen på lyset. Alt styres av bevegelsessensorer og om elevene forlater klasserommet med 6000 Kelvin vil lyset startet på 3000 Kelvin når de kommer inn igjen, sier han og tilføyer:

– Dette er LED-belysning som gir mer enn halvering i energibruk sammenlignet med tradisjonell armatur.

Redusert fravær
Han viser til andre skoleprosjekter hvor det er dokumentert nedgang i fraværet som følge av den nye belysningsløsningen.

– I andre prosjekter har vi sett at både elever og lærer trives bedre, og at fravær har gått ned. Vi bor i et land hvor det mørkt fra oktober til mars, og det å kunne sette på sommerdagslys midt på vinteren er utelukkende positivt, sier han.

Videreutvikler løsningen
Selskapet jobber kontinuerlige med forbedringer og har allerede nå lansert en mer brukervennlig løsning tilpasset boligmarkedet.

– Vi har utviklet løsningen videre og har laget en dali-dimmer med hjul, noe som gir brukeren mer stabil dimming og større effekt. Med denne løsningen kan man styre lysstyrke- og temperatur på samme bryter. Dette er noe stadig flere ser nytten av og vil bli mer utbredt i årene som kommer, sier han.
lysarmatur.jpg

Et av Europas største næringsbygg i massivtre

Et krystallinsk ytre, nesten utelukkende i glass, og et mykt og lyst indre med mye tre. Finansparken i Stavanger er et bærekraftig og innovativt ... les mer

Bygger ved hjelp av solstrøm

Når verdens første nullutslipps-laboratorium nå bygges i Trondheim så er også byggestrøm-anlegget til Ramirent drevet av solceller.

... les mer


3D-skanner benyttet på første kommersielle oppdrag i Norge - bekrefter potensialet i teknologien

ELOP har nylig gjennomført sitt første kommersielle oppdrag på et større boligprosjekt i Oslo. I samarbeid med det svenske selskapet Invator AB, ... les mer

Tiltak mot støy må planlegges

Støy kan føre til isolasjon, mistrivsel og stress. Skoler og barnehager må tenke tiltak allerede før bygging, mener ekspert på fysisk læringsmiljø ... les merKan spare èn milliard på digitale byggesøknader

Hvert år bruker norske kommuner 1,4 milliarder kroner på å behandle 100 000 byggesøknader fra privatpersoner og bedrifter. Ved å heldigitalisere ... les mer

Bygger flere studentboliger i massivtre

AF Gruppen har inngått avtale med Studentsamskipnaden i Østfold om å bygge nye studentboliger i massiv tre på Remmen i Halden.

... les mer

Er arkitekter mer "slave enn sjef" i norsk byggebransje?

President i NAL, Gisle Løkken, sier kritikken av norsk byggebransje fra salgs- og markedssjef hos Hi-Con, Gunnar Røste, belyser en reell ... les mer

Nytt regjeringskvartal: Forprosjektet per nå

Forprosjekt for nytt regjeringskvartal er nå i ferd med å ferdigstilles, og Statsbygg offentliggjør nå illustrasjoner av forprosjektet.

... les mer

Bransjen og offentlige byggherrer enige om prinsipper for håndtering av koronarisiko

Statens vegvesen, Bane NOR og Statsbygg må ta sin del av risikoen for koronarelaterte forhold som entreprenører ikke kunne forutse da kontrakten ... les mer

Forstår myndighetene byggenæringen?

Leserinnlegg av Daglig leder, Frank Ivar Andersen,  Byggmesterforbundet.

Når regjeringen i slutten mai varslet tiltak under overskriften ... les mer


Glassrekkverk: Skremmende dårlig kvalitet

Mindre enn halvparten av stolpene som ble testet av SINTEF oppfyller kravene i byggteknisk forskrift. Svakheter fører først og fremst til opplevd ... les mer

Benytter innovativ belysningsløsning på nye Fusa ungdomsskole

God belysning i klasserom er en forutsetning for en god læresituasjon. I forbindelse med byggingen av Fusa ungdomsskole, utenfor Bergen, ble derfor ... les mer

Nå kan du få arealinformasjon over alle bygg i ...
Etterlyser tydeligere regelverk

Ulstein Arena får heder i nasjonalt verdiprosjekt
Lett tre reduserer transportkostnader og stress...

Nominert til Nordisk Lyspris 2020
Rekordhøyt eiendomssalg for Statsbygg

Svanemerket byggevirksomhet i Norden doblet fra...
Byggebransjen trenger flere varslere

Lanserer ny takstein for moderne boliger
Norges største trehusprodusent bytter navn

Norges største næringsklynge for bygg-, anlegg-...
Isolering: Bedre balanse med papir

Ny OBOS-modell skal få flere inn på boligmarkedet
Hellberg Safety lanserer nytt hørselvern med Mu...

Ny dørlås revolusjonerer byggebransjen
Sender flere utstyrstyver på flukt

Skal eliminere arbeidsulykker
Etablerer nordisk kraftsenter for digitaliserin...

 
 
 
 

 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll


(C) Fylket bygges - produsert med ROW fra Ramvik AS - ramvik.no
123 movies