tirsdag, mars 19, 2024
 



Satser på ny batteriteknologi



Leilighetene utenfor Steinkjer vil bygges med solceller på taket, bergvarme og energilagring i batterier. Her viser administrerende direktør for Eaton i Norge, Jon Helsingeng fram et batteri. (Foto: Binde Gruppen/Eaton i Norge).)

Med 1,4 millioner i Enova-støtte reises tjue leiligheter utenfor Steinkjer i Trøndelag. Opptil 80 prosent av leilighetenes energi vil komme fra fornybare energikilder gjennom bergvarme, solceller og smarte batterier.


Om lag 15 kilometer utenfor Steinkjer bygges nå de første ti leilighetene i det innovative leilighetsprosjektet. Det er hentet inn 1,4 millioner i støtte fra Enova for innovativ bruk av bergvarme og energilagring. I tillegg skal det monteres solcellepaneler på taket av leilighetene.

– Dette prosjektet er enestående – jeg kjenner ikke til noe tilsvarende, og det er derfor vi har mottatt støtte fra Enova. Ved å ta i bruk fornybar energi, og kjøpe strøm når prisen er som lavest, er dette både et miljøvennlig og økonomisk gunstig prosjekt for beboerne, sier Jørgen Binde i en pressemelding.

Han leder Binde Gruppen som består av entreprenørselskapet Byggmester Binde, energirådgivningsselskapet Binde Framtid og eiendomsselskapet Binde Eiendom. Alle er en del av prosjektet.

Energibrønn og smarte batterier
To 220 meter dype energibrønner vil hente ut bergvarme som varmer tappevann og gulv i leilighetene. Samtidig vil det være solcellepaneler på taket som er koblet til smarte batterier. Batteriene har hovedsakelig fire formål; lagre solstrømmen, kjøpe strøm når strømprisene er lave, dempe trykket på strømnettet når mange bruker strøm samtidig og fungere som en reserve dersom det skulle oppstå strømbrudd.

Leder for Binde Framtid, Magnus Vågen, tror batteriteknologi vil bli vanligere og vanligere i norske hjem fremover.

– xStorage batteriene fra Eaton gjør det mulig å kjøpe strøm når prisene er lave, og bruke den lagrede strømmen når prisene er høye. Det gir solide besparelser, særlig fordi det vil bli dyrere å bruke strøm i «rush-tidene» fremover, som klokken 07-09 på morgenen og 17-19 på kvelden. I tillegg vil det bli dyrere å bruke mye strøm samtidig, sier Vågen som sikter til NVEs melding om innføring av effektbaserte tariffer.

– Batteriene vil bruke værdata for å predikere hvor mye strøm det er hensiktsmessig å kjøpe. Hvis det for eksempel blir knallsol i morgen vil ikke batteriene lades helt opp om natten, fordi vi da vet at solcelleanlegget vil produsere strøm som kan lagres på batteriene, forklarer energieksperten.

Gjennomsnittlig forbruk på 3500 kilowatt timer
I snitt bruker en norsk enebolig om lag 20000 kilowatt timer i året. Leilighetene som reises utenfor Steinkjer estimeres til å kun bruke 3500 kilowatt timer i løpet av et år i gjennomsnitt.

– Med fornybar energi fra sol og berg under bakken kan beboerne vente seg lave strømregninger. Deler av energibehovet vil dekkes med gratis egenprodusert energi, og strømmen som kjøpes vil være billig fordi batteriene kan kjøpe strøm på tider av døgnet der strømprisen er som lavest. I tillegg til en allerede svært lav strømregning estimerer vi at beboerne sparer ytterligere 2000 kr i året på grunn av kombinasjonen solcellepanel og smarte batterier, forklarer Vågen som har et lignende energisystem i sitt hjem der batteriene også selger strøm tilbake på strømnettet. I desember fikk Vågen igjen 1300 kroner på «strømregningen».  

– Fageksperter trekker frem energilagring som en av verdens viktigste teknologier akkurat nå. Mange nordmenn har gått til innkjøp av solcellepaneler de siste årene. Med batterier får man en bedre lønnsomhet i sitt solcelleanlegg fordi man kan benytte solenergien når strømprisene er som dyrest, sier administrerende direktør for Eaton i Norge, Jon Helsingeng.

Byggeprosjektet gjennomføres i to omganger der det reises ti leiligheter om gangen.
 
– Allerede er åtte av de ti første leilighetene solgt. Fornybar energi er i vinden, og jeg er sikker på at dette prosjektet vil ha en positiv smitteeffekt på fremtidige byggeprosjekter, sier Jørgen Binde.

Full oversikt over strømforbruk
Enovas karakterskala angir hvor mye av boligen som forsynes med fornybar energi og hvor energieffektiv boligen er. Leilighetene utenfor Steinkjer vil oppnå energikarakteren lysegrønn A, noe som viser at leilighetene forsynes med en stor andel fornybar energi, samt at boligene har svært lavt varmetap.

– Alle leilighetene vil være koblet til det trådløse smarthussystemet xComfort. Beboerne vil på den måten ha full oversikt over strømforbruk, prisen for strøm, samt hvor mye energi som er lagret i batteriene til enhver tid og mye mer. Denne informasjonen er lett tilgjengelig via et nettbrett, eller på telefonen.

- Vi håper dette bidrar til å øke beboernes energi-bevissthet. Via telefon eller nettbrett kan man enkelt sette leiligheten i ulike moduser, som eksempelvis «borte», da vil temperaturen senkes til et fornuftig nivå. På den måten er ytterligere energi-besparelser kun et tastetrykk unna, forklarer Vågen og legger til at xComfort-systemet er et trygt og skalerbart smarthussystem.
 




hus med solcelle.jpg

Bygginga av nytt kontrollsenter startar til sommaren

Statsbygg har skrive kontrakt på 165 millionar kr med Mesterbygg Ringerike for det nye regjeringskvartalet sitt eksterne kontrollsenter, som skal ... les mer

Nå er Picassos "Fiskerne" en del av A-blokken

I over tre år har den store betongtavlen med Pablo Picassos «Fiskerne» stått midlertidig i en kasse på innsiden av byggegjerdet i ... les mer



Klar for videre faser i NTNU Campussamling

Prosjektet som skal samle fagmiljøene ved NTNU på Gløshaugen i Trondheim, går nå inn i en fase med videre prosjektutvikling- og gjennomføring. ... les mer

Veidekke bygger kontorbygg i Haugesund

Veidekke har fått i oppdrag å oppføre et miljøsertifisert kontor- og næringsbygg på kaipromenaden i Haugesund for Smedasundet Sytti7 AS (Caiano ... les mer



Statsbygg opnar gateutstilling med cowboy-fotografiar

Lei av trauste byggegjerde? No kan du sjå fire fotografi av Vibeke Tandberg når du går forbi byggeplassen til det nye Regjeringskvartalet.

... les mer
Statsbygg kjøper forskningsutstyr for 1,3 milliarder kroner

Statsbyggs største enkeltstående byggeprosjekt, Livsvitenskapsbygget, er i startgropen for storstilt innkjøp av utstyr og inventar. Statsbygg skal ... les mer


Syv ukers skoleturnè for yrkesfag

Et team fra Veidekke legger i dag ut på langtur for å møte elever på ungdomsskoler og videregående skoler fra Agder i sør til Trøndelag i nord. ... les mer

Blir Norges mest miljøvennlige universitetsbygg

Statsråd Karianne Tung er fornøyd med spleiselaget, som skal sørge for at kontor- og undervisningsbygget til Norsk havteknologisenter i Trondheim ... les mer


Veidekke: Verdens første asfaltfabrikk på hydrogen

Takket være et lite industrieventyr ved Veidekkes asfaltfabrikk i Kristiansund er det i høst produsert 3.000 tonn asfalt kun ved bruk av hydrogen ... les mer

Startskudd for NTNU Campussamling

Statsbygg er byggherre når startskuddet går for byggeprosjektet NTNU Campussamling ved nyttår. Konkurransen er allerede i gang om hvem som får ... les mer


D-blokka har nådd høgda si

Det nye regjeringskvartalet reiser seg i Oslo sentrum, og D-blokka har no vakse seg til full størrelse.

... les mer
Statsbygg har laget Samspillsboka

Samspill er avgjørende for å lykkes med store og komplekse byggeprosjekter. Nå har Statsbygg foredlet samspillsmodellen sin og standardisert den i ... les mer





Delte Statsbyggs studentpris i Bergen
Veidekke: Konsernets miljøpris for 2023 til Vei...

Skanska blir entreprenør på C-blokken
Markerte ferdigstillelse av Logistikkbygget ved...

Rekordhøy bevilgning til bygging
Regjeringen styrker arbeidet med energieffektiv...

Grønt lys for Tønsberg tinghus
Konkurranse om minnested i Regjeringskvartalet

Når Veidekke flytter inn i 2024 skal de kunne s...
Imponerende løsninger fra Statsbyggs Summer Int...

Byggavfall blir klimavennlig jord
Grunnstenen på plass for Norsk havteknologisenter

Ny direktør for Statsbyggs utenlandseiendommer
Grønt lys for NTNU Campussamling

Mange bruksområder for gammel betong
Intelligent belysning - 100% drevet av solenergi

Veidekke: Ny milliardkontrakt med Fornebubanen
Regjeringskvartal-innovasjon kan åpne slusene t...

 
 
 
 

 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies