tirsdag, mars 19, 2024
 



Tre har fått sin renessanse i byggebransjen



Hvor miljøvennlige er trebygninger? Og hvorfor bruke tre som materiale i store byggeprosjekter? NMBU-professor, Anders Qvale Nyrud, sier tre er en fornybar ressurs, og at tre er godt egnet som byggemateriale også i høyhus. Det er ikke uten grunn at verdens høyeste trehus står i Brumunddal.

– Trevirke er en fornybar ressurs, og bruk av trevirke som byggemateriale er bærekraftig. For eksempel krever videreforedling av tre lite energi. Under produksjon av heltreprodukter, er det tørking som er mest energikrevende. Men her benyttes vanligvis egenprodusert energi, som bioenergi fra bark og treflis. Transport av varer fra industri til byggeplass krever selvsagt energi, dette avhenger av hvor bygget skal opp, sier Anders Qvale Nyrud, professor og forsker ved NMBU på Ås, fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning.

Ulovlig i 100 år: Å bygge høye trehus i byene
Frem til 1997 var det ulovlig å bygge trehus på over to etasjer i norske byer. Bakgrunnen var den store bybrannen i Ålesund i 1904. Til tross for et 93 år langt tilbakeslag, har næringen nå bevist at kompetansen på høye trebygninger er tilstede.

– Det har skjedd et skifte spesielt de fem siste årene, hvor vi ser at tre blir benyttet oftere og oftere i industrialiserte byggeprosjekter. Norsk byggesektor kjenner godt til tre som materiale, og vi er langt framme på produksjon av bygge-komponenter i tre og på trebygninger, sier Anders Qvale Nyrud.

Men tre-materialer er ikke bærekraftige, uten at skogdriften også er bærekraftig.

– Derfor har vi også miljøstandardene PEFC og FSC, som skal garantere kjøperen at råvaren kommer fra bærekraftig skogdrift. PEFC er størst i Norge, og har mest sertifisert skogsareal globalt sett, mens FSC har flest sertifikater på verdensbasis. Ser man på tilveksten av trær i norske skoger, så er den rundt dobbelt så stor som det vi høster, sier han.

Nyrud sier massivtre, eller krysslimt tre, har bidratt til å revitalisere interessen for heltre til større byggeprosjekter. Men det finnes andre, gode alternativer til massivtre: Nyrud trekker frem limtreets utallige kvaliteter til bruk i bygninger.

– Limtre ble brukt i stor skala i Norge lenge før krysslimt tre kom på markedet, og limtrekonstruksjoner fikk mye oppmerksomhet da de ble benyttet i Vikingskipet som ble reist til Lillehammer-OL i 1994. Drar du til sentralstasjonen i Stockholm fra 1925, så vil du oppdage at hele takkonstruksjonen er i limtre, sier han.

Verdens høyeste trebygning er norsk
Høyhusene i tre som ble reist i Ås, Bergen og Brumunddal mellom 2013 og 2019, fikk alle status som verdens høyeste trebygninger. Det mener professoren ved NMBU beviser kompetansen og viljen i bransjen.

– Nå er det 85 meter høye Mjøstårnet i Brumunddal verdens høyeste. En slik status viser kompetansen til norsk industri, entreprenører, arkitekter og byggherrer. Nå konstrueres og planlegges det i tillegg flere trebygninger i land som ikke har en tradisjon for trebygninger. Slik som Storbritannia, sier han.

Anders Qvale Nyrud sier tre i tillegg til å være en bærekraftig ressurs, også har estetiske kvaliteter som hever helhetsinntrykket av et bygg.

– For eksempel er tre godt å ta på. Treoverflater bidrar dessuten til å balansere luftfuktighet og temperatur i et bygg. Dette gjør at innemiljøet blir bedre i et bygg, når tre benyttes, sier han.

Tre er et biologisk materiale som slipper ut såkalte flyktige organiske forbindelser (VOC). Men disse avtar over tid, forklarer Qvale Nyrud.

– Det jo en pågående diskusjon i fagmiljøene om hvordan VOCer skal måles, og hvor skadelig avgassingen vi har fra treprodukter egentlig er. VOCer gir jo den karakteristiske lukten av tre, som mange setter pris på, sier han.

Utfordringene: Hva med brannsikkerhet og holdbarhet?
Anders Qvale Nyrud sier råte og brannfare er utfordringer som må tas alvorlig. Begge deler kan håndteres om man konstruerer trebygg riktig, og bruker riktige produkter på rett sted.

– For å gjøre treet mer motstandsdyktig mot vær-påkjenningene bør det behandles. Riktig dimensjonerte trekonstruksjoner kan faktisk holde bedre stand mot brann enn både stål og betong. For å forebygge for store skader ved brann, er det selvsagt mulig å installere sprinkleranlegg, sier Anders Qvale Nyrud.

I tillegg til brann- og råtefare er det utfordringer knyttet til byggebransjens håndtering av restprodukter av tre.
– For at verdikjeden skal bli sirkulær, må restprodukter og avfall utnyttes bedre. Men det er noe jeg vet bransjen jobber med å bli bedre på. Egentlig ligger alt til rette for bedre forvaltning og gjenbruk av rest-tre, sier han.




treverk.jpg

Bygginga av nytt kontrollsenter startar til sommaren

Statsbygg har skrive kontrakt på 165 millionar kr med Mesterbygg Ringerike for det nye regjeringskvartalet sitt eksterne kontrollsenter, som skal ... les mer

Nå er Picassos "Fiskerne" en del av A-blokken

I over tre år har den store betongtavlen med Pablo Picassos «Fiskerne» stått midlertidig i en kasse på innsiden av byggegjerdet i ... les mer



Klar for videre faser i NTNU Campussamling

Prosjektet som skal samle fagmiljøene ved NTNU på Gløshaugen i Trondheim, går nå inn i en fase med videre prosjektutvikling- og gjennomføring. ... les mer

Veidekke bygger kontorbygg i Haugesund

Veidekke har fått i oppdrag å oppføre et miljøsertifisert kontor- og næringsbygg på kaipromenaden i Haugesund for Smedasundet Sytti7 AS (Caiano ... les mer



Statsbygg opnar gateutstilling med cowboy-fotografiar

Lei av trauste byggegjerde? No kan du sjå fire fotografi av Vibeke Tandberg når du går forbi byggeplassen til det nye Regjeringskvartalet.

... les mer
Statsbygg kjøper forskningsutstyr for 1,3 milliarder kroner

Statsbyggs største enkeltstående byggeprosjekt, Livsvitenskapsbygget, er i startgropen for storstilt innkjøp av utstyr og inventar. Statsbygg skal ... les mer


Syv ukers skoleturnè for yrkesfag

Et team fra Veidekke legger i dag ut på langtur for å møte elever på ungdomsskoler og videregående skoler fra Agder i sør til Trøndelag i nord. ... les mer

Blir Norges mest miljøvennlige universitetsbygg

Statsråd Karianne Tung er fornøyd med spleiselaget, som skal sørge for at kontor- og undervisningsbygget til Norsk havteknologisenter i Trondheim ... les mer


Veidekke: Verdens første asfaltfabrikk på hydrogen

Takket være et lite industrieventyr ved Veidekkes asfaltfabrikk i Kristiansund er det i høst produsert 3.000 tonn asfalt kun ved bruk av hydrogen ... les mer

Startskudd for NTNU Campussamling

Statsbygg er byggherre når startskuddet går for byggeprosjektet NTNU Campussamling ved nyttår. Konkurransen er allerede i gang om hvem som får ... les mer


D-blokka har nådd høgda si

Det nye regjeringskvartalet reiser seg i Oslo sentrum, og D-blokka har no vakse seg til full størrelse.

... les mer
Statsbygg har laget Samspillsboka

Samspill er avgjørende for å lykkes med store og komplekse byggeprosjekter. Nå har Statsbygg foredlet samspillsmodellen sin og standardisert den i ... les mer





Delte Statsbyggs studentpris i Bergen
Veidekke: Konsernets miljøpris for 2023 til Vei...

Skanska blir entreprenør på C-blokken
Markerte ferdigstillelse av Logistikkbygget ved...

Rekordhøy bevilgning til bygging
Regjeringen styrker arbeidet med energieffektiv...

Grønt lys for Tønsberg tinghus
Konkurranse om minnested i Regjeringskvartalet

Når Veidekke flytter inn i 2024 skal de kunne s...
Imponerende løsninger fra Statsbyggs Summer Int...

Byggavfall blir klimavennlig jord
Grunnstenen på plass for Norsk havteknologisenter

Ny direktør for Statsbyggs utenlandseiendommer
Grønt lys for NTNU Campussamling

Mange bruksområder for gammel betong
Intelligent belysning - 100% drevet av solenergi

Veidekke: Ny milliardkontrakt med Fornebubanen
Regjeringskvartal-innovasjon kan åpne slusene t...

 
 
 
 

 Fylketbygges.no, Vikebuktvegen 17, 6392 Vikebukt
Org.nr. NO 898072622 MVA, Tlf.: 466 13 489
E-postadresse: frisvoll@gmail.com
Ansvarlig redaktør: Odd Einar Frisvoll
 
 
(C) Fylket bygges
123movies