Positive utsikter for byggenæringen

Created 4 years 219 days ago
by Odd Einar Frisvoll

Categories: categoryalle
Views: 604
– Generelt vil jeg si at det ser ganske bra ut for byggenæringen de nærmeste par årene, med en forventet gjennomsnittlig vekst på 2-3%. Det betyr imidlertid ikke at næringen vil møte utfordringer, og til og med mange av dem.

S
vein Wiig er partner i KPMG Norge, og en av dem som har best greie på ikke bare hvordan det står til med byggenæringen akkurat nå, men også hvordan det kommer til å se ut i fremtiden. I alle fall i den nokså nære fremtid. I tillegg til at han viser til en ganske pen vekst innenfor byggenæringen i tiden som kommer, ser han også for seg en annen trend: Det lyser grønt i alle kanaler.


Grønne signaler

– Ja, det er ingen tvil om at vi internasjonalt ser stadig sterkere tendenser til at byggenæringen preges av ønskene om å bygge grønnere enn noen gang, og standarder som BREEAM Very Good og Svanemerket blir stadig viktigere. Slik vil det dermed også bli her til lands. Det grønne skiftet, som mange har snakket mye og lenge om, begynner å bre seg, og man vil se det på prisutviklingen på grønne kontra grå bygg, på bygging av færre parkeringsplasser, mer satsning på kollektivtransport, og så videre.

– Påvirker utviklingen generelt også utviklingen innenfor eiendomsmarkedet?

– Det ser vi klare trekk av ja. For eksempel ser vi at handelslokaler er i ferd med å miste sin tidligere attraktivitet, på grunn av økt handel via internett. Den samme tendensen forsterker også etterspørselen etter logistikkbygg, men ikke nødvendigvis gammeldagse og tungdrevne bygg. Det markedet etterspør, er automatiserte bygninger, som kan driftes rasjonelt. Dessuten kan de ikke ligge mer enn 10 minutters kjøring unna sentrale veisystemer, så dette er blitt et ekstra parameter når markedet etterspør slike bygninger, forklarer han. Dermed vil dette også påvirke anleggssektoren, og i det hele tatt skape store ringvirkninger. Det har skjedd store ting innen infrastruktur de siste 20 årene, for fokus har blitt endret radikalt.

Erfaring

– Vil ikke denne utviklingen også påvirke hvordan det jobbes innenfor næringen?

– Det har det allerede gjort. Erfarne prosjektledere er mangelvare i næringen, fordi absolutt alle vil ha dem. De er gull verd, og kan bety alt for om et prosjekt lykkes eller ikke. Årsaken er blant annet at kostnadsbildene er blitt langt mer komplekse, og man er veldig snare til å sette advokater på, om det skulle låse seg. Det er en kjent sak at det er svært mange konflikter innenfor byggebransjen, og det er negativt for alle.

I tillegg til krav om en langt mer miljøvennlig og bærekraftig byggeprosess enn tidligere, er også ytre krav til effektivitet blitt økt. Byggetiden skal ned, og dermed blir det uhyre viktig å kunne løse sakene mens de skjer. Erfarne prosjektledere vil se og gjenkjenne potensielle konflikter der og da, og kunne bidra til å løse dem før det har hatt anledning til å utvikle seg til å bli et skikkelig problem. Det er den beste løsningen for alle parter, det tror jeg det er lett å være enige om, slår han fast.

Alt blir dyrere

– Når vi nå skal øke aktiviteten innenfor byggenæringen, vil ikke det kunne forurense mer, og dessuten skape mange konflikter?

– Det er ingen tvil om at Norge setter inn enorme ressurser når det for eksempel gjelder infrastruktur om dagen. Faktisk bruker vi nå på BA-sektoren mest i Europa. Tradisjonelt har det vært Sveits som bruker mest, men de bruker for tiden årlig rundt 8.000 Euro per innbygger, mens vi bruker i området 9.000 Euro. Til sammenligning bruker et land som Polen, som også satser ganske sterkt, rundt 2.000 Euro for hver innbygger. I det siste har jo bruken av bompenger blitt et tema, og vi får vel kanskje vente til etter valget for å konkludere med hvor viktig dette vil bli. Men at det til en viss grad henger sammen med aktiviteten på akkurat bygging av ny infrastruktur, er det liten tvil om.

Så til det du spurte om når det gjelder byggenæringen: Jeg er overbevist om at den internasjonale trenden med mer fokus på en grønnere byggestil, kombinert med økt krav til hurtighet i byggeprosjektene samt deres til dels omfattende størrelse, samlet sett har et potensiale til mange konflikter i seg. Men jeg er også ganske sikker på at store aktører har sett dette for lenge siden, og at de ikke ønsker seg en slik situasjon. Det er jo blant annet derfor man ser at erfarne prosjektledere er såpass i vinden, smiler han. Og legger til at han har tro på at aktørene i byggenæringen kommer til å gripe mulighetene heller enn å grave seg ned i mulige problemer.

 



vekst i byggenæringen.jpg