Boligprodusentene engasjerer studenter for å strukturere byggevareinformasjon

Created 4 years 266 days ago
by Odd Einar Frisvoll

Categories: categoryalle
Views: 910
Fra venstre: Per Jæger (Boligprodusentene), Anna Thomassen, Ådne Magnus Viga Skretting, Andreas Kjølstad Sandberg, Helena Seland Myhre, Peter Pierre Zumbo, Kolbjørn Flaarønning, Jonas Arnesen Baer og Petter August Sjøholt Snellingen.


Boligprodusentene engasjerer studenter for å strukturere byggevareinformasjon

Boligprodusentene har samlet en gjeng studenter på Næringslivets hus denne sommeren. Oppgaven er å strukturere byggevareinformasjon slik at den kan bli maskinlesbar. – Dette er et viktig steg i digitaliseringsarbeidet for byggenæringen, sier Per Jæger, adm. dir. i Boligprodusentene.

For to år siden frikjøpte BNL og EBA 272 datamaler fra CoBuilder, slik at de kan brukes fritt i norsk byggenæring og det er etablert en komité i Standard Norge, SN/K 374 Datamaler for produkter og systemer som inngår i bygg- og anlegg, for å standardisere digitale datamaler næringen kan stå sammen om.

- Det vi nå skal gjøre er å hente ut informasjon fra de ulike malene slik at eksperter på produktene kan fylle inn riktig informasjon og gjøre informasjonen maskinleserbar. I dag trykkes standarder på papir eller distribueres som pdf'er.

Standardene er utviklet med tanke på at mennesker skal lese de, og ikke at maskiner skal gjøre det.  De inneholder mye prosatekst, og man må lete seg frem for å finne spesifiserte krav.

Jæger peker på at for å kunne bruke standardene og på en effektiv måte og finne de opplysninger man ønsker, bør man kjenne standardene og vite hvor informasjonen står.

– Med digitaliserte prosesser hvor datamaskiner leser informasjonen, må vi omstrukturere innholdet i standardene og gjøre denne informasjonen maskinlesbar.

Rent konkret betyr dette at studentene som kommer fra bl.a. NTNU, NMBU, NHH og Oslo Met skal ta uttrekk til regneark av datamalene i CoBuilders dataverktøy Define, og bearbeide regnearkene slik at de blir mer forståelige. På denne måten vil studentene gjøre jobben vesentlig enklere for fagekspertene som etterpå skal kvalitetssikre innholdet i de nesten 300 datamalene.

– Slike maskinlesbare datamaler vil gjøre det lettere å sammenligne ulike produkter. Om man for eksempel skal sammenligne vinduer når det gjelder U-verdier – så er det viktig å vite hvilken testmetode man har brukt, slik at de som skal bruke U-verdiene i et energiregnskap faktisk vet at de bruker riktig U-verdier.

Arbeidet skal pågå i hele juli måned. – Vi har brukt lang tid for å finne metoden for dette nybrottsarbeidet, nå starter jobben som vil gi helt nye muligheter for å kunne sammenligne egenskaper ved produktene, avslutter Jæger.



maskinlesbare-datamaler.jpg