Ny boliglov vedtatt: -Nå blir det vanskelig å selge brukt bolig

Created 4 years 308 days ago
by Odd Einar Frisvoll

Categories: categoryalle
Views: 583
Den nye boligloven er vedtatt i Stortinget. Målet er å skape en tryggere bolighandel. Hvordan loven vil slå ut i praksis er ikke sikkert, men én ting kan allerede slås fast: Nå blir det viktigere enn noen gang å få dokumentasjon fra håndverkere.

Det å selge brukt bolig uten dokumentasjon på hvem som har gjort hva vil trolig bli som å selge bruktbil uten servicehistorikk: Prisen blir vesentlig lavere.

– Inntil nå har man hatt mulighet til å selge boligen «som den er». Det har ikke gitt boligselger insentiv til å dokumentere boligens tekniske tilstand, sier Erling Olaussen, daglig leder i Boligmappa.

– Det nye lovverket snur dette opp ned. Nå må boligselger kunne dokumentere hvem som har gjort hva.
Arbeidet med den nye avhendingsloven ble påbegynt av tidligere justisminister Tor Mikkel Wara. Hans etterfølger Jøran Kallemyr kunne i dag se den gjennomført, da flertallsregjeringen sørget for å vedta forslaget.

Bra også for håndverkeren

– Økt etterspørsel etter boligdokumentasjon er godt nytt for alle håndverkere som  dokumenterer. Og det er de seriøse, som betaler skatt og driver sunne bedrifter, fortsetter Olaussen.

– Den nye avhendingsloven kan bidra til å redusere svart arbeid.

Dette er de viktigste endringene:

• Slutt på å selge boligen “som den er”. En brukt bolig har en mangel dersom den avviker fra “det kjøperen kunne forvente”.

• Én kvadratmeters-regel. Det regnes som et arealavvik om det overstiger to prosent og minst én kvadratmeter.
• 10.000-kroners-grense. Det regnes som en mangel kjøper kan kreve erstatning for, om den overstiger 10.000 kroner.

• Krav til takstmenn og tilstandsrapport. Det stilles krav til takstmenns kompetanse samt utformingen av tilstandsrapporten.

• Undersøkelsesplikten strammes inn. Kjøper kan ikke kreve erstatning for forhold som er beskrevet i tilstandsrapporten eller annen dokumentasjon, uavhengig om de har lest den eller ikke.

Uenighet om konsekvensene

I løpet av det siste året har partene i eiendoms-Norge og forbrukerorganisasjoner uttalt seg om forslaget. Forbrukerrådet, Huseiernes landsforbund og Help forsikring har vært blant aktørene som har vært svært positive, og hevdet at endringene er etterlengtet og vil oppfylle intensjonen om en tryggere bolighandel.
På den andre siden har aktører som Eiendom Norge, Finanstilsynet og BI-professor Harald Benestad Anderssen vært sterkt kritiske, og ment at endringene tvert i mot vil øke konfliktnivået i bolighandelen.



boliger.jpg